Algemeen

Kies je voor een plastic doosje of een kartonnen doosje?

Er zijn mensen die zweren bij een plastic doosje om er allerhande zaken in op te ruimen. Toch lijkt een grote groep mensen te kiezen voor een kartonnen doosje, eveneens geschikt als opbergmiddel. Die switch is verklaarbaar natuurlijk, al zijn er mensen die nooit van hun geloof in de vorm van een plastic doosje af zullen stappen. 

Met een plastic doosje kun je heel erg lang doen

Voordeel van een plastic doosje is dat je er heel erg lang mee kunt doen. Er zijn zelfs mensen die heel hun leven met één en hetzelfde doosje prima uit de voeten kunnen. De plastic doosjes zijn vaak verschillend van kleur, ze zijn meer dan goed te stapelen en ze gaan zoals gezegd heel erg lang mee. Je hebt een plastic doosje dat je af kunt sluiten en een doosje met verschillende vakjes. Wat betreft het plastic doosje is heel erg veel mogelijk en om die reden zijn er mensen die echt zweren bij een doosje van plastic.

De overstap van het plastic doosje naar het kartonnen doosje

Kijken we naar het eten en doosjes, dan is duidelijk zichtbaar dat de overstap van plastic doosje naar kartonnen doosje gemaakt wordt. En toegegeven, de kartonnen doosjes worden ook steeds beter en steeds praktischer in gebruik. Het kartonnen doosje wordt steeds vaker gebruikt als vervanger van plastic. Toch is karton relatief nog best aan de dure kant. In vergelijking met plastic in elk geval. De recyclebaarheid van karton is echter veel minder vervuilend voor het milieu. Overigens is karton wel prima betaalbaar als het gaat om de standaardformaten en wanneer je meteen kiest voor een behoorlijke afname.

Maatwerk is prima mogelijk

Wat betreft het kartonnen doosje is maatwerk prima mogelijk.  Verder is het zo dat papier of karton poreus is. Dat maakt dat het als een soort van buffer werkt tegen vocht schommelingen en ophopingen en tegen schadelijke stoffen. Papier en karton beschermen eveneens beter tegen lichtinval.

Veel minder broeikassen en dus veel beter voor het milieu

Het is onderzocht dat een kilo papier behoorlijk minder broeikasgassen veroorzaakt afgezet tegen een kilo plastic. Ook is de grondstof in de vorm van hout prima hernieuwbaar. Aan de andere kant heb je wel productiebossen nodig en die nemen nogal wat ruimte in beslag. En zo blijken er in de praktijk dus voordelen te kleven aan zowel het gebruik van doosjes van plastic en van karton.

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie