Voorbereiden op een zakelijke afspraak? Dat is soms best lastig. Zeker wanneer je niet precies weet wat er te wachten staat. Daarom is het belangrijk dat je je goed voorbereid. Dit doe je door bijvoorbeeld heldere afspraken te maken over het doel van de afspraak maar ook door bijvoorbeeld praktische zaken. In deze blog geven we een aantal tips.

Voorbereiding

Een verkoopgesprek begint met het maken van een afspraak. Kies zorgvuldig de bedrijven en mensen die je belt, zodat je ze echt iets te bieden hebt. U voert geen verkoopgesprek via de telefoon: u probeert iemand geïnteresseerd te krijgen in uw product of dienst en hen te verleiden tot een kennismakingsgesprek. Voor een verkoopgesprek is een goede voorbereiding natuurlijk het halve werk. Kijk goed naar het pre-sales gesprek en bedenk hoe je wilt dat het afloopt. Zo heb je de meeste kans op succes.

Communicatie vooraf

Niet alleen staan ​​punten op de agenda, maar het duidelijk communiceren ervan maakt deel uit van het voorbereidingsproces. Zo definieert u duidelijk  wat er wel (en zeker niet) besproken moet worden. Deel dit van tevoren door vooraf een e-mail te sturen  met instructies over wanneer ze het zullen doen. Zorg ervoor dat u deze punten in duidelijke draden afbakent. Als er veel agendapunten zijn die écht besproken moeten worden, zal iedereen ook weten dat er geen koetjes en kalfjes aan bod kunnen komen. Bewaar dat verhaal over je weekendje weg maar voor de lunch. Zo ga je efficiënt om met de tijd van alle betrokkenen.

De juiste kleding

De juiste kleding is natuurlijk belangrijk voor een afspraak. Ga bijvoorbeeld voor een net pak en trek daarbij bijpassende sokken, zoals Tommy Hilfiger sokken. Wanneer je goed gekleed bent sta je direct alweer een stapje voor. 

Wees optijd

Een zakelijke afspraak op een locatie die u nog niet kent, kan voor spanning zorgen. Kunt u het wel vinden, waar moet u parkeren, zijn er geen files, hoe is de route vanaf het station et cetera. U zou bijna al deze vragen moeten kunnen beantwoorden voordat u vertrekt. De tijd nemen is het belangrijkste om te doen. De meeste stress komt van het omgaan met het onverwachte waar je nog nooit mee te maken hebt gehad. Als je dan tenminste tijd hebt om ze af te handelen, hoef je je geen zorgen te maken dat je te laat komt.

Met bovenstaande tips weet je zeker dat jouw afspraak een succes wordt.

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie